Sabtu, 16 Jun 2018

Biskut Sarang Semut


         Assalamualaikum...

  Selamat pagi sahabat semua...

     Hari ni adalah hari raya ketiga. Masih ramai lagi di antara sahabat yang masih beraya di kampung. Apa pun jua semoga teman-teman semua happy selalu.

     Kali ini saya entrikan mengenai biskut sarang semut. Sebenarnya ini entri tertunggak. Biskut ni saya buat sebelum hari raya baru2 ni... Jom tengok resepinya.


Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan:
250 gm butter
100 gm gula halus
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
100 gm tepung kastad
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
coklat rice/manik 
paper cup


Cara membuatnya:

1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila,
   gaul hingga rata.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, 
   gaul lagi.
4. Uli bahan dan biarkan 10 minit.
5. Parutkan adunan dan sudukan ke dalam 
   paper cup.
6. Taburkan coklat rice, bakar dlm oven 
   dgn suhu 175'C hingga masak lebih kurang
   10 minit. (ikut oven masing2)
7. Sejukkan dan simpan dlm bekas kedap udara.


     Saya dapatkan resepi ini dari FB, dah tak tahu dari siapa sumbernya. Tapi biskutnya memang sedap.


1 ulasan:

  1. Sedap.. suka biskut ini.. tapi leceh nak buat.. hehehe..

    BalasPadam