Khamis, 25 Januari 2018

Nasi Lemak Rendang Ayam


        Assalamualaikum...

      Selamat petang semua sahabat. Semoga anda sihat2 sahaja diketika ini. Hari ni terlebih rajin sikit saya masak nasi lemak sambal ikan bilis serta ayam masak rendang.

      Dah lama tak makan nasi lemak yang dimasak sendiri. Kalau makan nasi lemak yg dibeli asyik tak puas je. Jadi kalau masak sendiri, nak makan banyak mana pun boleh. Anak-anak makan pun boleh menambah. Itu untungnya kalau masak sendiri... kan. Cuma rajin dengan tak rajin je.



Resepi Nasi Lemak:

Bahan-bahan:
4 cawan beras (saya guna beras biasa)
3 helai daun pandan
2 inci halia (diketuk)
garam secukup rasa
santan ikut sukatan seperti memasak nasi          biasa.

Cara memasaknya:

1. Beras dicuci bersih, masukkan ke dala 
   rice cooker. Kemudian masukkan santan
   secukupnya seperti memasak nasi biasa.
2. Masukkan daun pandan, halia serta 
   garam secukupnya.
3. Masak seperti memasak nasi biasa. Bila
   sudah mendidih dikacau, kemudian 
   ditutupkan lagi. Biar sehingga nasi 
   masak.


Resepi sambal ikan Bilis

Bahan-bahan:
Cili kering (dibelah dan direbus sebentar, 
   angkat dan blender)
ikan bilis
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
4 ulas bawang putih (juga dimayang halus)
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
1 inci belacan
air asam
garam dan gula secukupnya
sedikit minyak untuk menumis

Cara memasaknya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali,
   tumis bawang merah serta bawang putih. 
   Biarkan sehingga garing. 
2. Masukkan cili blender. Kemudian masukkan 
   belacan. Biarkan sehingga cili masak 
   atau naik minyak.
3. Kemudian masukkan air asam jawa
   secukupnya. Masukkan ikan bilis, bawang
   hiris. Masak lagi sehingga bawang layu.
4. Masukkan garam, gula serta sedikit serbuk
   perasa. Bila sudah masak, barulah di
   angkat utk dihidangkan.


Nasi lemak ini boleh dihidangkan bersama telur rebus, hirisan timun, kacang goreng, ikan bilis goreng serta lauk pauk yg lain seperti rendang ayam, rendang daging, sambal ikan bilis, sambal sotong dan sebagainya.
Untuk resepi rendang ayam saya akan tunjukkan di next entry.


3 ulasan:

  1. suka masuk sini....sbb byk menu best...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya ka Adda... terima kasih sudi jengah blog akak yg tak seberapa ni.

      Padam
  2. Kesehatan Ayam Tercinta kita perlu kita jaga juga.
    Dalam kali ini saya akan memberikan sedikit pengetahuan untuk kesehatan Ayam Kesayangan kita.
    Berikut artikel yang barusan saya update.

    Kesehatan Ayam Broiler Memberikan Buah Blewah
    https://tajenonline.net/kesehatan-ayam-broiler-memberikan-buah-blewah/

    Jika anda kurang memahami nya, Boleh ditanyakan langsung dengan tajenonline
    Pasti akan langsung cepat direspon atau dibalas chatting anda.
    Terima kasih sudah menyukai komentar saya barusan.

    BalasPadam