Selasa, 16 Ogos 2016

Sup Ayam Hadnyai


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Selamat petang semua... semoga anda semua sihat sejahtera hendaknya. 

      Hari ini saya entrikan mengenai masakan sup ayam hadnyai. Boring asyik masak sup biasa saja, teringin pula nak merasa keenakan sup hadnyai ni. Sebenarnya dah pernah makan sup kat Hadnyai sewaktu berkunjung ke sana tempohari. Masyaalah tak terkata pedasnya, sampai berair air mata. Mungkin orang kat sana suka makan masakan yang pedas-pedas agaknya.
     

     Sewaktu menumis bahan kisar pun dah berbau harum semerbak satu rumah. Memang sedaplah supnya kalau dihirup panas-panas. Ramai blogger masakan sudah mencuba memasak sup ayam hadnyai ni, saya je yang ketinggalan.
Saya ambil resepinya dari blog Zila Forever. 


Resepi Sup Ayam Hadnyai

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong-potong)
7 cm lengkuas (dihiris dan ditumbuk sedikit
       supaya pecah)
5 batang serai ( dititik)
2 sdb ketumbar, 1 sdk jintan manis, 1 sdk
        jintan putih (ditumbuk lumat)
rempah 4 sekawan (bunga cengkih, bunga lawang,
        kulit kayu manis, buah pelaga)
daun sup, daun bawang, daun sadri @ batang
        sadri. 


Cara memasaknya:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah, cabai,
   ketumbar, halia, jintan manis, jintan
   putih, bunga lawang, buah pelaga,kulit kayu
   manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai 
   sehingga menaikkan bau semerbak mewangi dan
   harum.
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong
   mengikut citarasa ke dalam bahan tumisan
   tadi,dan gaulkan sehingga rata dan tutupkan
   tudung seketika. Biarkan selama 5 minit.
   Kemudian masukkan batang sadri.
3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga
   menggelegak.
4. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit
   gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
5. Hiriskan daun sup, daun bawang, sadri dan
   taburkanpada hidangan. Perahkan sedikit
   limau nipis. 


    

Tiada ulasan:

Catat Ulasan