Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua... semoga anda semua sentiasa ceria selalu hendaknya. Gara-gara terliur dengan entri laksa johor yang dipaparkan oleh Zila Forever, jadi saya pun mencuba juga resepinya. Memang sedap rupanya laksa johor ni. Biasanya kalau kat belah utara laksa kuah lemak je. Dimakan bersama ulam-ulaman. Tapi laksa johor makan dengan salah satunya hirisan kacang panjang. Best jugak.
Terima kasih Zila Forever di atas perkongsian resepinya ini. Kali ini saya copykan resepinya disini pula ya untuk rujukan saya nanti.
Bahan-bahan:
1 paket spagetti (makan utk 10 orang)
1 kg ikan selayang ( dicuci, direbus dan diambil isinya)
3/4 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan cili kering yang dikisar
3/4 cawan udang kering (cuci bersih, kering dan dikisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
1/2 cawan minyak masak
1 sdb kerisik
garam serta sebuk perasa secukup rasa
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
Ulam-ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
kacang panjang
limau kasturi
lobak asin
Cara memasaknya:
1. Ikan dibersihkan, kemudian direbus. Ambil
isinya, air rebusan ikan disimpan. Kisar
isi ikan bersama air rebusan ikan tadi.
Ketepikan.
2. Panaskan periuk, masukkan 1/2 cawan
minyak, kemudian tumis bahan kisar.
Biarkan sehingga naik bau. Masukkan pula
rempah kari dan goreng laju selama satu
minit. Masukkan 1/2 cawan air dan biarkan
5 minit.
3. Selepas itu masukkan cili kisar dan
biarkan sehingga keluar minyak. Bila
terbit minyak masukkan pula masukkan ikan
yang telah dikisar. Kacau rata, masukkan
santan dan air. Bila sudah mendidih
masukkan udang kering dan kerisik.
4. Kuah laksa johor agak pekat, jadi pandai-
pandailah mengagak airnya supaya tidak
terlalu cair.
Spaghetti
Masak air dalam periuk. Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila telah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus sehingga rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sehingga hilang panasnya atau cuci bawah air paip. Tos air nya dan tuang sedikit minyak supaya tak melekat.
Ulam ulam
Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat bulat halus, daun selasih atau daun kesum, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasih boleh bubuh.
Sambal belacan
Cili kering - rebus Belacan bakar Tumbuk cili bersama belacan bakar sehingga lumat.
Cara menghidang
Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan dengan sambal belacan.
Nmpk selera jea..
BalasPadam