Sabtu, 8 Ogos 2015

Ikan Pari Bakar Air Asam


    Assalamualaikum wrh... wbr...

   Salam bahagia teman-teman, semoga ceria selalu hendaknya. Kelmarin saya sempat masak ikan pari bakar bersama air asam untuk hidangan tengahari. Alhamdulillah bertambah-tambah juga nasi bila makan. Maklumlah dah lama tak makan ikan bakar air asam. Jadi lihatlah resepi menu yang ringkas ni.


Resepi Ikan Pari Bakar

Bahan-bahan:

ikan pari
sedikit garam serta kunyit serbuk (untuk
   melumur ikan)
daun kunyit
sedikit minyak masak


Cara memasaknya:

1. Cuci ikan bersama air asam serta sedikit 
   garam untuk mengengelakkan bau hanyir 
   ikan.

2. Lumurkan dengan sedikit garam serta 
   kunyit serbuk. Biarkan seketika.

3. Sediakan kuali leper, letakkan sedikit 
   minyak supaya ikan tidak melekat pada 
   kuali.

4. Balutkan ikan dengan daun kunyit.Bakar
   diatas api yang sederhana.
   Apabila dah mask barulah diangkat.


Resepi Air Asam

Bahan-bahan:

1 biji bawang besar (dihiris halus)
cili api mengikut kepedasan (dihiris halus)
1 biji buah tomato (dipotong kecil)
sedikit air asam jawa
sedikit belacan
gula serta garam

Caranya:

 Semua bahan-bahan tadi disatukan da 
 digaulkan. Rasakan masam manisnya. Jika 
 sudah ok, bolehlah dihidangkan bersama 
 ikan bakar. Sedap dimakan bersama nasi
 panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan