Ahad, 8 Februari 2015

Spageti Bolognese mudah


     Assalamualaikum wrh.... wbr....

    Bersua kembali.... kali ini saya entrikan mengenai spageti bolognese mudah. Sekali sekala teringin kuga nak makan stail orang putih. Jadi saya masakkan spageti mudah, main campak-campak je.

Resepi Spageti Bolognese

Bahan-bahan:
1 bungkus spageti
250 gm daging cincang
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang holand(dicincang halus)
boleh ditambah sayur seperti karot,cendawan 
     butang, tomato dsb
1 ketul kiub ayam
1 tin sos spageti
1/2 tin tomato puree
garam dan gula secukup rasa
sedikit cheese mozarella
minyak zaitun (untuk menumis dan untuk digaul 
     dgn spageti)


Cara memasak:
1. Rebus air dalam periuk, masukkan 2 sudu 
   garam. Apabila air mendidih masukkan
   sedikit minyak supaya spageti tidak
   melekat. Apabila spageti sudah lembut
   angkat dan toskan.
2. Untuk sos dpageti: panaskan minyak.
   Masukkan bawang putih dan bawang besar
   hingga layu, masukkan daging cincang.
   Goreng sehingga sedikit keperangan.
3. Masukkan sos spageti serta tomato puree. 
   Tambahkan sedikit air supaya berkuah.
   Masukkan kiub ayam.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Rasakan
   ia, jika sudah secukup rasa barulah
   diangkat untuk dihidangkan.
5. Hidangkan bersama parutan keju.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan