Selasa, 8 April 2014

Kuih Talam Pandan


        Assalamualaikum wrh wbr....

       Teringin nak makan kuih talam pandan, so hari ni try buat. Alhamdulillah, okey menjadi juga. Cuma potongannya kurang cantik. Saya cuba kuih ni dari resepi Yati Memories. Terima kasih di atas resepinya, izimkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....





Resepi Kuih Talam Pandan

Bahan-bahan:

Bahan-untuk lapisan bawah:
1 cawan tepung beras
1sdb tepung jagung
1/2 cawan gula (tambah 2 sdb lagi)
2 cawan santan cair
1 cawan jus pandan
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
1 sdb air kapur


Cara memasaknya:
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak 
   pada loyang dan kukus sebentar.
2. Masukkan semua bahan lapisan bawah 
   ke dalam mangkuk dan kacau rata. 
   Tapiskan.
3. Masak adunan sebentar sehingga naik wap 
   dalam 10 minit dan kacau sentiasa.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan 
   kukuskan sehingga masak anggaran selama 
   20 minit.
5. Sementara itu, bolehlah sediakan bahan 
   lapisan atas.

  Bahan untuk lapisan atas:
1/2 cawan tepung beras
4 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan sederhana pekat
1 sdk garam

Cara memasaknya:
1. Gaulkan bahan lapisan atas dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan di atas api 
   perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan 
   ini tidak berketul (dalam 10 minit).
3. Bila adunan lapisan bawah telah siap,
   cakarkan sedikit dengan garpu dan
   tuangkan adunan lapisan atas ke atas
   lapisan bawah tadi.
4. Sekiranya ada air atas lapisan itu,
   bolehlah lapkan sedikit guna kertas tisu 
   dan cakarkan.
5. Kukus lagi selama 20 minit. Setelah siap
   angkat dan sejukkan.
6. Biarkan betul-betul sejuk sebelun di
   potong dan dihidangkan (potong guna pisau 
   plastik/ pisau kek).


Tiada ulasan:

Catat Ulasan