Jumaat, 4 April 2014

Kerabu Mangga Epal.


           Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam bahagia diucapkan kepada teman-teman semua didunia maya ini, semoga sukses selalu. Entri kali ini mengenai masakan pula, iaitu kerabu mangga. Saya dapat buah mangga epal ni dari rumah anak saudara. Nak menyicah garam pun dah larat dah, belum juga habis lagi buahnya maka saya buatkan kerabu mangga pula. Marilah kita lihat resepinya dulu ya...





Resepi Kerabu Mangga

Bahan-bahan:
2 biji buah mangga muda 
1 batang karot 
sejemput udang kering (digoreng tanpa
       minyak)
Kacang goreng (digoreng tanpa minyak
       dan ditumbuk halus)
3 ulas bawang kecil *
4 biji cili api *
1 batang serai *
gula dan garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Buah mangga dan karot dikupas kulitnya
   serta diparut menggunakan pemarut.
2. Bahan yang bertanda * dihiris halus.
3. Semua bahan-bahan yang diparut serta 
   diris dimasukkan ke dalam satu bekas.
4. Kemudian masukkan udang kering kacang
   tumbuk, masukkan pula garam dan gula.
   Digaulkan supaya ia bercampur. Rasakan 
   gula dan garamnya. Siap untuk dihidangkan.


2 ulasan:

  1. wah! Sedap tu..tp sy cuma reti tumbuk pauh utk dibuat sambal aje..mkn dgn ikan goreng memang sedap!

    BalasPadam