Rabu, 12 Mac 2014
Kuih Apam Gula Merah
Assalamualaikum wrh wbr.....
Sudah lama tak masak kuih apam, jadi hari ini saya buatkan kuih apam gula merah untuk minum petang. Memang sedap kuih apam gula merah dari BLOG YATI MEMORIES yang memang terkenal dengan ratu kuih talam serta kuih apamnya.
Terima kasih atas resepinya. Mohon izin saya letakkan resepinya kat sini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Kuih Apam Gula Merah
Bahan A
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula putih
2 cawan air
2 helai daun pandan
Bahan B
11 gm yis mauripan
1/2 cawan air suam
1 sdk gula halus
Bahan C
4 cawan tepung gandum
secubit garam
Cara membuatnya:
1. Masak bahan A hingga larut, kemudian
sejukkan.
2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan
biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
3. Satukan bahan B ke dalam mangkuk besar
dan masukkan sekali air gula yang telah
sejuk tadi.
4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi.
Setelah sebati, perapkan selama 1 jam.
5. Lengserkan loyang denga sedikit minyak,
Kemudian masukkan adunan, biarkan selama
10 minit.
6. Kukus adunan selama 40 minit dengan api
yang sederhana.
7. Biarkan betul-betul sejuk, baru dipotong.
8. Sedap dimakan dengan kelapa parut yang
digaul dengan sedikit garam.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Terima kasih Taufik krn sudi singgah kat sini.
BalasPadam