Selamat petang sahabat semua...
Lama tak update blog yang satu ni, kali dah kembali merajinkan diri update my blog.
Hari ni terasa rajin pulak masak asam pedas ikan pari campur kacang bendi. Biasanya masak yang ringkas-ringkas je, malas nak ambil gambar bagai.
Jomlah tengok resepi asam pedas versi saya.
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan:
ikan pari
1 biji timato
1/2 cawan air asam jawa
sedikit minyak masak
daun kesum
serai dititik
Bahan kisar:
cili merah
bawang besar
bawang putih
sedikit lengkuas
Cara memasaknya:
1. Ikan dipotong dan dibersihkan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga
naik baunya dan berminyak.
3. Masukkan air asam jawa dan air, renihkan hingga
mendidih.
4. Masukkan serai, ikan, daun kesum, bendi, biarkan
sehingga mendidih.
5. Masukkan garam, gula serta peras jika suka.
6. Masukkah tomato, perlahankan api dan biarkan
sehingga pecah minyak dan sayur lembut. Angkat
dan hidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Sedap ni asam pedas ikan pari. Bubuh kuah banyak-banyak atas nasi bagi pinggan banjir hehehee.
BalasPadamTu lah Amie... pekena pulak dengan sambal belacan, memang tak pandang kiri kanan.
Padam