Rabu, 1 April 2020

Masak Lemak Ikan Tongkol


Assalamualaikum...

Lama juga saya tak mengupdate blog masak-memasak yg satu ni... jadi hari saya masak ikan tongkol masak lemak.

Jom tengok resepinya...



Resepi masak lemak ikan tongkol

Resepi:

3 potong ikan tongkol
1 biji timun (di potong)
2 batang serai
1 keping asam gelugur
1 helai daun  kunyit
santan secukupnya
garam, gula serta perasa jika suka

Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
15 tangkai cili api
1 batang cili hijau
1 inci kunyit hidup


Cara memasaknya:

1. Masukkan bahan2 blender ke dalam periuk
   bersama santan, daun kunyit serta serai.

2. Panaskan api, kacau sehingga mendididh.

3. Masukkan ikan, reneh lagi sehingga 
   mendidih. Dikacau selalu supaya santan 
   tidak pecah.

4. Masukkan timun, dikacau lagi. Akhir 
   sekali masukkan garam, gula serta 
   perasa jika suka.

5. Dikacau lagi sehingga kuah menjadi sedikit
   pekat, barulah tutupkan apinya.


* Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Komen