Selasa, 7 April 2020

Ayam masak Kam Heong


Assalamualaikum...

Selamat malam... moga teman2 semua sihat2 selalu.

Kali ini nak share pula mengenai masakan ayam masak Kam Heong, resepi dari internet. Ternyata memang sedap jika dimakan bersama nasi panas. Bertambah juga lah nasinya. Bahan2nya pun mudah je... apa yang ada dirumah je. Jom tengok resepiya.



Resepi Ayam Masak Kam Heong

Bahan-bahan:


500 gm ayam

5 tangkai cili api (diketuk)
2 biji cili merah (dihiris)
1 labu bawang besar (dihiris halus)
4 ulas bawang putih ( dihiris)
2 sdb rempah kari
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb kicap
2 sdb sos tiram
5 pelepah daun kari
garam secukup rasa



Cara memasaknya:

1. Gaulkan ayam bersama tepung jagung dengan
   sedikit garam, kemudian digoreng hingga
   ayamnya masak, ketepikan.

2. Panaskan minyak, tumis bawang besar serta

   bawang putih hingga wangi.

3. Kemudian masukkan serbuk rempah kari 

   bersama sos cili, sos tomato, daun kari,
   kicap serta sos tiram. Kacau dan biarkan 
   kuah menjadi pekat.

4. Setelah itu masukkan ayam bersama cili
   merah dan cili api. Gaulkan ayam supaya 
   rata.

5. Maskkan garam dan gula. Bila dah secukup

   rasa barulah diangkat untuk dihidangkan.



Sedap dimakan bersam nasi panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Komen