Rabu, 28 Ogos 2019

Ikan Sardin Masak Kicap Pedas


Assalamualaikum...

Selamat tengahari...
Semoga teman2 semua sihat dan ceria selalu di samping tugas seharian.

Hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kesukaan anak-anak, ikan sardin kicap pedas. Biasanya anak-anak saya memang sukakan masakan yang pedas2. Tak kiralah kalau masak ikan ke atau ayam, mesti nak yang pedas. Jadi kalau masak kicap pun mesti kena letak cili kisar. Jom tengok resepi ringkas dari dapur Diela...



Resepi Ikan Sardin Kicap Pedas

Bahan-bahan:

ikan sardin
cili kisar
garam 
kunyit serbuk
kicap lemak manis
bawang besar 
bawang putih
cili (dihiris)
minyak untuk menumis dan menggoreng 



Cara memasaknya:

1. Ikan sarden dimasukkan garam serta serbuk
   kunyit. Kemudian goreng, angkat dan 
   toskan.

2. Tumis bawang besar serta bawang putih 
   hingga layu, masukkan cili kisar, goreng
   hingga berminyak.

3. Masukkan kicap, dikacau lagi. Masukkan 
   ikan. Tambah sedikit air supaya tidak 
   hangus.

4. Perasakan dengan garam, masukkan cili
   serta bawang potong. Siap untuk 
   dihidangkan.

Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.



1 ulasan: