Rabu, 19 Jun 2019

Ayam Masak Thai


  Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua...

Dok pikir2 nak masak apa dengan ayam, asyik sambal ayam, kicap ayam... boring rasanya. Kali ni saya cuba memasak ayam masak thai pula. Memang super sedap. Encik somi pun puji sedap. Lain kali disuruh masak guna daging pula. Kira okay lah tu... 

Jom tengok resepinya.


Resepi Ayam Masak Thai

Bahan-bahannya:

1/2 kilo ayam 
1 biji cili merah
daun limau purut
3 batang serai
sos ikan
sos tiram
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis dan menggoreng ayam


  Bahan dihiris.


Bahan kisar:
2 biji cili merah
cili api (ikut kepedasan)
1 biji bawang besar
3 uls bawang putih
1 cm kunyit hidup


Cara memasaknya:

1. Ayam dibersihkan dan dimasukkan garam
   kunyit, biarkan sekejap. Kemudian digoreng
   hingga separuh masak.


2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga
   naik minyak, masukkan serai dan bawang
   besar. Gaul rata.

3. Masukkan sos ikan, sos tiram. Kacau lagi, 
   jika kering tambah sedikit air. Kemudian 
   masukkan pula ayam yang digoreng tadi
   diikuti pula dengan garam serta sedikit 
   gula, dan juga serbuk perasa jika suka.

4. Bila ayam dah masak sekata, masukkan cili
   merah serta bawang hiris.

5. Bila dah masak barulah diangkat untuk
   dihidangkan.


Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan