Jumaat, 9 November 2018

Sagu gula merah


       Assalamualaikum...

Selamat pagi...
Semoga sihat dan ceria selalu di pagi Sabtu yg cerah ini.

Lama tak buat sagu gula merah ni... Teringin punya pasal, maka saya buatkan juga. Sedap dimakan ketika cuaca panas. 

Biasanya utk kuahnya kita guna susu cair atau pun santan. Tapi saya hanya guna susu pekat manis dimasak dengan gula merah saja. Pun sedap juga.



Resepi Sagu Gula Merah

Bahan2:

Sagu biji direndam sekejap, masak diatas api dgn air, agak2 lah airnya. Masak dgn api kecil dan agk lama supaya biji sagunya masak dan kelihatan jernih.

Matikan api, masukkan ke dalam acuan yg disukai dan disejukkan.




Untuk kuahnya

Bahan2:

susu cair atau santan (saya guna susu pekat manis)
gula merah 
daun pandan
sedikit air

Caranya:
Masukkan semua bahan kedalam periuk, masak hingga mendidih.


Cara menghidang:

Masukkan sagu yg sudah disejukkan ke dalam mangkuk, curahkan kuahnya. Siap untuk dimakan. Mudah... kan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan