Jumaat, 10 Ogos 2018

Lempeng Durian


          Assalamualaikum...

Pagi tadi dok pikir apa nak masak untuk sarapan pagi. Tetiba terlintas dihati, kat dalam freeser ada lagi durian yang masih berbaki. Jadi lebih baik saya buatkan lempeng durian.

So... hari ni dapatlah makan lempeng dengan kopi O panas-panas. Memang best. Jom tengok resepi lempeng durian ringkas style saya.


Resepi Lempeng Durian

Bahan-bahan:
Isi durian
tepung gandum
sedikit gula
sedikit garam
susu cair secukupnya
sedikit air


Cara membuatnya:

1. Semua bahan dimasukkan ke dalam satu
   bekas, kemudian blender biar sebati.
2. Panaskan kuali non steak dengan api yang 
   perlahan, masukkan satu senduk bancuhan
   lempeng. Ratakan, kemudian tutupkan
   sebentar supaya ia masak.
3. Terbalikkan lempeng tadi supaya masak
   sekata. Kemudian barulah diangkat. Buat
   seterusnya sehingga habis.


Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan