Rabu, 11 September 2013

Kuih Serimuka Jagung


            Assalamualaikum wrh wbr....

     Salam bahagia dipagi ini semoga teman-teman semua berbahagia selalu hendaknya. Dah lama tak buat kuih. Sekali-sekala teringin pula nak makan kuih buatan sendiri. Cari punya cari resepi kuih serimuka. Teringin pula nak mencuba kuih serimuka Jagung. Jadi saya cuba dari resepi ARAH, memang sedap kuihnya. Terima kasih atas perkongsian resepinya ini. Saya letakkan resepinya kat sini untuk rujukan di masa akan datang.





Resepi Kuih Serimuka Jagung

Bahan-bahan:

Bahagian bawah:
250 gm beras pulut
250 ml santan
1 sdk garam

Cara memasak:
1. Kesemua bahan-bahan di satukan ke dalam 
   loyang yang disapu dengan sedikit minyak 
   masak terlebih dahulu. Saya gunakan loyang 
   yang bersaiz 5x5 in.
2. Kukuskan ke dalam pengukus sehingga masak 
   selama 25 minit.
3. Apabila pulut dah masak kacaukan ia dan
   tekankan sehingga padat. Kemudian barulah 
   di tuangkan lapisan atas pula.

Bahagian atas:

2 biji telur (saya guna 1 biji sahaja)
1/3 cawan gula pasir
1/2 cawan santan pekat
1/3 cawan susu cair
2 sdb tepung gandum
1 sdb teoung kastad
sedikit garam
sedikit esen vanilla
sedikit pewarna kuning
2 sdb jagung cream

Cara memasak:
1. Pukul telur bersama gula sehingga sebati, 
   kemudian masukkan bahan-bahan yang lain.
2. Kacau sekejap di atas api sehingga naik 
   wap sahaja.
3. Tuangkan ke atas pulut dan teruskan
   mengukus selama 20 minit.
4. Sejukkan dahulu barulah dipotong.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan