Selasa, 12 Mac 2013

Singgang Tumis Ikan Senangin


        Assalamualaikum wrh...wbr...

     Salam sejahtera kepada teman-teman semua, semoga sihat sejahtera hendaknya di malam ini. Entri kali ini mengenai masakan  singgang tumis ikan senangin. Masakan ini memang sesuai untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan, dan sedap sangat dimakan dengan nasi panas-panas. Lihatlah resepinya...






Resepi Singgang Tumis Ikan Senangin

Bahan-bahan:

2 ekor ikan senangin
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1/2 cm kunyit hidup
2 cm halia muda
1 helai daun kunyit
2 batang serai (dititik)
1 biji tomato (dibelah empat)
3 batang kacang panjang (dipotong)
sedikit air asam jawa
1 biji limau nipis
air secukupnya untuk kuah
sedikit minyak untuk menumis 

Cara memasaknya:

1. Tumbuk halia, bawang putih, bawang 
   merah serta kunyit.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumis 
   dengan sedikit minyak. Masukkan serai
   serta bawang besar, kacau rata.
3. Masukkan 2 mangkuk air. Apabila mendidih,
   masukkan daun kunyit, ikan,  sayur kacang 
   panjang dan tomato.
4. Masukkan air asam jawa serta garam.
   Akhir sekali masukkan perahan limau nipis.
5. Rasakan, sekiranya dah cukup rasa barulah
   diangkat untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan