Isnin, 2 April 2012

Jalan-jalan ke Kuala Gandah, Pahang.

     
               Assalamualaikum wrh wbr......

    Salam sejahtera kepada semua. Semoga anda ceria selalu. Entri kali ini, saya nak ceritalah sedikit tentang percutian yang lalu. Saya sekeluarga berkesempatan membawa anak-anak jalan-jalan ke Jabatan Perhilitan Hutan Kuala Gandah yang terletak di negeri Pahang.Kalau nak tahu, disitulah letaknya tempat pemeliharaan gajah. Pada asalnya gajah yang dipelihara itu sebenarnya adalah gajah liar, kemudian ditangkap dan dijinakkan.


     Saya sekeluarga pergi ke sana bersama rombongan kelab kereta OPZON. Kami berkesempatanlah melihat serta bermesra dengan beberapa ekor gajah yan ada di situ.

     Biasanya kalau di zoo, kita hanya dapat lihat gajah dari jauh sahaja. Tetapi di jabatan perhilitan tersebut, kita dapatlah pegang-pegang, beri makan gajah bahkan dapat menunggang gajah. Pengalaman tersebut memang tak dapat dilupakan. Lihatlah gambar yg sempat diambil sewaktu berada di sana....
                   Kami juga berkesempatan melawat 
pusat penternakan rusa yang tidak jauh dari situ.
          
          Selain rusa, ada juga binatang lain, tapi tak banyaklah seperti di zoo.  Ada beberapa jenis burung di dalam sangkar, ayam belanda, ular sawa dan sebagainya. Teman-teman semua, sekiramya tidak tahu kemana-mana bolehlah membawa anak-anak datang di musim cuti persekolahan .Tiada ulasan:

Catat Ulasan