Rabu, 12 November 2025

Masak Kari Ikan Untuk Makan Tengahari

 

Assalamualaimkum...

Selamat petang kawan-kawan semua.

Lama tak bercerita tentang masak-memasak. Lepas balik dari kerja, terasa lapar sangat hari ni. Letak beg, tukar uniform terus bersilat kat dapur. Masak nasi, keluarkan ikan serta barang-barang yang hendak dimasak. Sambil-sambil tunggu ikan cair terus kucar kopi sihat VCafe satu cawan, makan dengan roti bakar disapu dengan peanut butter. Barulah hilang rasa lapar sikit. Lepas tu baru sambung masak semula.



 Lama tak masak kari ikan. Hari ni saya masak kari kepala ikan dicampur dengan buah terung, ikan goreng, sambal belacan serta ulam dipetik di belakang rumah.




Buat kari pekat-pekat baru sedap makan.


                  

Ikan goreng dua ketul je untuk 3 beranak makan. 



Ulam pula pucuk kaduk, bayam brazil dan ginseng jawa.



Seperti biasa sambal belacan tidak dilupakan.




6 ulasan:

  1. Ulam tu macam daun sirih. Menu macam ni pun dah sedap lengkap dengan ulam dan sambal.

    BalasPadam
  2. Lengkap lauk pauknya. Bahaya ni, boleh tambah nasi dua tiga kali.

    BalasPadam
  3. Teruja nak makan tengok menu ni..terbaik

    BalasPadam
  4. sedapnya kena lak dengan ulam dan sambal belacan tu Diela :)

    BalasPadam
  5. Lauk jahat ni...confirm makan bertambah nanti..

    BalasPadam
  6. Selera tengok lauk macam ni, ada sambal belacan pula. Boleh bertambah nasi.

    BalasPadam