Assalamualaikum...
Selamat petang kawan-kawan semua. Sambil-sambil menunggu waktu maghrib, update blog lagi.
Cerita tentang masak memasaklah. Hari ni jiran berbangsa cina depan rumah saya kasi buah terung pipit atau terung belanda. Jadi saya buatkan goreng cili ikan bilis dengan terung pipit. Terung ni makan saja buat ulam pun sedap dan rangup.
Rupanya terung pipit ni ada khasiat rupanya. Antaranya adalah utuk kesihatan mata, mata rabun jauh dekat, mata silau, mata selaput, juga penawar sakit pinggang. Tapi kenalah makan selalu. Kalau sekali makan mungkin tak menjadi kot.
Bahan-bahan:
ikan bilis
terung pipit
cili merah
cili api
bawang kecil
bawang putih
asam keping
sedikit belacan
garam, gula, perasa
Cara memasaknya:
1. Kisar cili merah, cili api, bawang merah bawang putih, saya guna chopper je biar cepat.
2. Ikan bilis digoreng terlebih dahulu.
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan asam keping. Masukkan garam, gula dan perasa.
4. Masukkann pula terung pipit, goreng hingga layu, tutupkan api. Tunggu sekejap. Kemudian baru masukkan ikan bilis goreng. Kalau masukkan ikan bilis semasa masih panas, ikan bilis akan jadi lembik, tak garing.
Saya ranbah lagi satu, kurangkan tekanan darah tinggi.
BalasPadam