Khamis, 24 Julai 2025

Goreng Cili Ikan Bilis Terung Pipit


Assalamualaikum...

Selamat petang kawan-kawan semua. Sambil-sambil menunggu waktu maghrib, update blog lagi. 

Cerita tentang masak memasaklah. Hari ni jiran berbangsa cina depan rumah saya kasi buah terung pipit atau terung belanda. Jadi saya buatkan goreng cili ikan bilis dengan terung pipit. Terung ni makan saja buat ulam pun sedap dan rangup.




Rupanya terung pipit ni ada khasiat rupanya. Antaranya adalah utuk kesihatan mata, mata rabun jauh dekat, mata silau, mata selaput, juga penawar sakit pinggang. Tapi kenalah makan selalu. Kalau sekali makan mungkin tak menjadi kot.



Resepi Goreng Cili Ikan Bilis Terung Pipit

Bahan-bahan:

ikan bilis

terung pipit

cili merah

cili api

bawang kecil

bawang putih

asam keping

sedikit belacan

garam, gula, perasa


Cara memasaknya:

1. Kisar cili merah, cili api, bawang merah bawang putih, saya guna chopper je biar cepat.

2. Ikan bilis digoreng terlebih dahulu.

3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan asam keping. Masukkan garam, gula dan perasa.

4. Masukkann pula terung pipit, goreng hingga layu, tutupkan api. Tunggu sekejap. Kemudian baru masukkan ikan bilis goreng. Kalau masukkan ikan bilis semasa masih panas, ikan bilis akan jadi lembik, tak garing.




Kebetulan ada sayur kangkung, jadi kita tumis kangkung je lah.



1 ulasan: