Selasa, 8 Oktober 2024

Cucur Sayur Untuk Sarapan Pagi

Assalamualaikum...

Selamat pagi sahabat semua... Moga pekerjaan atau urusan sahabat semua dipermudahkan selalu. 

Pagi-pagi ni dok pikir tak tau nak sarapan apa. Tengok2 kat dalam peti ais ada lah sikit sayuq yang berbaki. Juga stok tepung gandum sentiasa ada kat rumah. Jadi saya buat cucuq la untuk sarapan pagi ni.

Buat cucuq ni mudah saja, macam-macam bahan kita boleh letak kat dalam cucuq ni. Potong-potong bahan, gaul dengan tepung, masukkan apa yang patut. Dah boleh goreng.

Jom tengok resepi cucuq mudah dari saya.



Bahan-bahan:

tepung gandum

ubi kentang

karot

bawang besar

kobis

sedikit ikan bilis

garam atau perasa jika suka

lada sulah

air

minyak masak secukupnya untuk menggoreng



Cara membuatnya:

1. Ubi kentang, karot, bawang besar juga 

   kobis dipotong dadu.

2. Dalam bekas masukkan tepung gandum, 

   bahan-bahan potong, garam, lada sulah. 

   Kemuadian masukkan air secukupnya. 

   Digaul hingga bercampur.

3. Panaskan minyak masak, sudukan atau 

   jemput-jemput bahan ke dalam minyak 

   panas. Kebudian balik-balikkan supaya 

   ia masak sekata.

4. Dah masak, barulah diangkat dan

   dihidangkan.



Cucuq ni boleh dihidangkan dengan sos cili atau mayonaise. Sedap dimakan bersama kopi O atau teh O panas.



2 ulasan:

  1. Waalaikumussalam.
    Sedapnya cucur sayur.
    Saya terbayang kalaulah saya bangun pagi ada cucur, apa-apa cucur atas meja dengan secawan kopi....aduhai!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kan... Pagi-pagi sarapan ada kuih dengan kopi O atau teh O panas pun dah cukup. Kalau saya tak suka sangat makan nasi pagi-pagi.

      Padam