Assalamualaikum...
Selamat tengahari... moga semuanya sihat2 sahaja hendaknya.
Hari ni teringin nak makan rendang ayam, kebetulan pula ketupat lebihan sewaktu raya haji dulu pun masih berbaki. Maka saya masakkan rendang ayam. Dapatlah makan dengan ketupat palas.
Terasa macam hari raya lah pulak... orang lain awal Muharam masak bubur asyura, kita makan ketupat rendang. Tapi takpa lah yg penting boleh makan. Tak gitu kan...
Ketupat palas ni saya buat sewaktu raya haji tempohari, kemudian masukkan dalam freezer. Jadi ia tahan lebih lama.
Resepi Rendang Ayam
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dipotong dan dibersihkan)
cili blender*
6 biji bawang besar*
2 labu bawang putih*
halia*
lengkuas*
serai*
kunyit hidup*
Daun kunyit (dihiris halus)
santan
gula dan garam secukup rasa
kerisik
Cara memasaknya:
1. Blender bahan2 yg bertanda * hingga halus.
2. Panaskan kuali, masukkan bahan2 blender.
Masukkan pula ayam, biarkan sehingga
mendidih.
3. Masukkan santan dan kerisik. Biarkan
mendidih lagi, kemudian masukkan garam,
gula serta perasa jika suka.
4. Bila hampir kering baru masukkan hirisan
daun kunyit.
* Untuk bahan blender, agak2 saja bahannya, jika nak sedap lebihkan bahan blender.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan