Jumaat, 28 September 2018

Kerabu Mangga


     Assalamualaikum...

      Selamat petang, semoga semuanya sihat2 sahaja di hari Jumaat yang mulia ini.

      Strait to the point, hari ni teringin sangat nak makan somtam, kebetulan ada mangga muda yg dibawa oleh encik suami dari kampung. Apalagi tak dak betik muda, buah mangga muda pun takpa lah, janji boleh makan.

      Terus lah saya buatkan kerabu mangga. Jom tengok resepi kerabu mangga.




Resepi Kerabu Mangga

Bahan-bahan:
1 biji buah mangga muda (dicincang & 
   di hiris2)
1 biji buah tomato
3 urat kacang panjang (Dipotong)
1/2 batang karot dicincang dan dihiris
1/2 biji limau nipis
segenggam ikan bilis (digoreng) 
segenggam kacang tanah (digoreng)
1 ulas bawang putih
cili api ikut kepedasan
sedikit sos ikan
gula dan garam secukup rasa



Cara membuatnya:

1. Ikan bilis dan kacang tanah digoreng,
   kemudian ditumbuk kasar-kasar.

2. Cili api serta bawang putih juga ditumbuk 
   kasar.

3. Sediakan bekas, kemudian masukkan mangga,
   karot, tomato hiris serta bahan-bahan yg 
   ditumbuk kedalamnya, gaulkan sehingga
   bercampur.

4. Masukkan sos ikan, gula serta garam, juga
   perahan limau nipis. Gaul sehingga betul-
   betul bercampur. Perasakan garamnya, bila 
   dah secukup rasa bolehlah dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan