Sabtu, 8 Oktober 2016

Kuih Apam Mentega Gula Hangus


              Assalamualaikum wrh... wbr...

   Salam di hari minggu untuk teman-teman semua, semoga anda berbahagia selalu di hujung minggu ini.

   Teringin nak makan apam kukus, jadi hari ni merajinkan diri buat apam mentega kukus. Saya ambil resepinya dari Yati Memories. Apamnya naik meninggi dan gebu-gebu pulak... tu. Sedap sangat dimakan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam bersama secawan kopi.

    Terima kasih Yati Memories di atas perkongsian resepinya. Saya copykan resepinya dan letakkan disini pula untuk rujukan saya di masa akan datang nanti.


Resepi Kuih Apam Mentega

Bahan-bahan:

Bahan A untuk gula hangus:
1 1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gm mentega

Bahan B
3/4 cawan gula castor
4 biji telur
3 cawan tepung gandum
2 sdt soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sdt esen vanila


Cara membuat gula hangus:

1. Masukkan gula dalam periuk, masak dengan 
   api yang perlahan hingga gula larut dan
   berwarna perang.
2. Padamkan api (untuk mengelakkan air gula
   terpercik semasa kita tuang air) dan 
   masukkan air. Nyalakan semula api dan kacau
   hingga semua larut dan masukkan mentega.
   Kacau rata dan ketepikan.
 

Cara menyediakan adunan apam mentega:

1. Putar gula, telur dan esen vanila hingga
   kembang dan masukkan gula hangus yang masih
   panas tadi. Kemudian masukkan susu selang
   selikan dengan tepung, gaul semua hingga
   sebati.
2. Perap selama 1/2 jam.
3. Panaskan pengukus dan acuan lompang. 
   Tuangkan adunan ke dalam acuan yang disapu
   sedikit minyak. Adunan ini jika dituang 
   penuh tidak mengapa kerana ia tidak akan
   melimpah.
4. Jika guna acuan lompang kukus selama 15-20 
   minit. Tutup pengukus dengan kain untuk
   mengelakkan wap tidak jatuh ke bawah.
5. Angkat dan boleh dimakan bersama kelapa 
   parut . 

 

1 ulasan: