Khamis, 21 Julai 2016

Biskut Samperit Susu


          Assalamualaikum wrh... wbr...

Salam bahagia teman-teman semua....

   Kali ini saya entrikan menu yang tertunggak sebelum raya kelmarin, biasalah kalau buat biskut mesti time raya je... Biskut samprit susu ni firstime saya buat. Suka sangat dengan kejadiannya. Cantik je bentuk bunganya, bila bakar tak mengembang pula. Sebelum ni buat biskut samprit, bila bakar je terus jadi mengembang. 

   Tentang teksturnya pula sangat melting dan sungguh sedap serta cair dimulut. Terima kasih Mas dari blog Duniaku diatas resepinya yang sedap ini. Saya letakkan resepinya disini pula ya....


Resepi Biskut Samperit Susu

Bahan-bahan:

180 gm susu pekat manis
250gm butter- suhu bilik, butter lembut 
   sedikit dah ok, tapi jangan lembik
   nanti biskut berminyak
460gm tepung jagung cap bintang- just nice
   doh utk dipicit nanti
  

Cara membuatnya:

1. Kacau sebati susu pekat manis dan butter
   menggunakan senduk kayu. Tak perlu pukul 
   sampai kembang, nanti biskut mengembang,
   tak cantik.

2. Masukkan tepung jagung sedikit demi 
   sedikit, sambil digaul sebati dan doh tak 
   melekit.

3. Picitkan atas dulang yang dialas baking 
   paper, tekankan ceri merah ke atasnya.

4. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih
   dahulu, 160C untuk 25  minit dengan api 
   atas bawah.

5. Sejukkan dahulu baru angkat dan simpan 
   dalam balang.
 

Tips: 

Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai 
kembang seperti membuat kek, kecuali ia
dinyatakan dalam resepi. Ini kerana 
apabila butter dan gula atau susu pekat
manis dipukul hingga kembang @ gebu,
kita masukkan udara dalam adunan. 
Apabila adunan ini dibakar, udara dalam
adunan akan mengembang dan ini akan 
menyebabkan biskut turut mengembang.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan