Ahad, 1 November 2015

Kerabu Daun Selom


        Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam di hujung minggu, semoga teman-teman semua berbahagia selalu hendaknya.
Lama tak makan kerabu pucuk ulam. Tadi pagi saya berkesempatan ke pasar, terlihat daun selom yang segar. Teringat nak buat kerabu. Lalu saya pun beli lah satu ikat, cukuplah untuk dua orang makan je. Anak-anak kalau ulam ke atau sayur memang tak sentuh langsung.

     Jom lihat resepinya....

Resepi Kerabu Daun Selom

Bahan-bahannya:
1 ikat daun selom
kelapa parut secukupnya 
1 biji bawang besar
gula dan garam secukup rasa
1 biji limau kasturi
sedikit ikan bilis goreng (ditumbuk sedikit
     hancur)

Bahan tumbuk:
3 biji cili api
1 biji cili merah
1/2 inci belacan



Cara membuatnya:
1. Daun selom dicuci bersih kemudian dihiris
   halus. Bawang besar juga dihiris nipis.
2. Masukkan semua bahan hiris, kelapa parut
   serta bahan tumbuk ke dalam satu bekas.
3. Masukkan Perahan jus limau nipis, garam 
   serta gula secukup rasa. Rasakan ia, jika
   dah secukup rasa baru siap untuk
   dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan