Ahad, 26 Julai 2015

Roti Jala Kuah Durian


       Assalamualaikum wrh... wbr...

      Dah lama tak mengupdate blog ni mengenai masakan. Kali ini saya entrikan mengenai roti jala kuah durian pula. Kebetulan buah durian lebihan daripada bulan puasa baru-baru ni masih tersimpan di dalam freezer, eloklah dimasak dijadikan kuah. Dapat juga dimakan dengan pulut tanak atau roti jala.Untuk resepi roti jala, saya cuba dari resepi CHE MAT GEBU. Terima kasih atas perkongsian resepinya.



Resepi Roti Jala

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powder (kalau tak letak pun 
    tak apa)
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (saya guna susu cair)
2-3 titik pewarna kuning
3 sdb mentega cair (boleh diganti dengan
  minyak masak)
1 biji telur
garam secukup rasa

Caranya:
1. Satukan tepung dan ayak dalam bekas,
   masukkan telur yang dipukul sedikit.
   Tuang susu dan kacau lagi hingga tidak
   berbintil-bintil.
2. Masukkan mentega cair atau minyak masak, 
   pewarna kuning dan juga garam secukup
   rasa. Kacau dengan whisk, tapis adunan
   tadi dan ketepikan. Jika pekat tambah air
   1-2 camca besar.
3. Panaskan non-stick pan, kacau bancuhan 
   roti jala dan masukkan ke dalam acuannya.
   Kemudian kirai atas kuali tadi. Pastikan
   ia bercantum antara satu sama lain.
   Bolehlah anda lipat atau gulung. Buat
   kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.


Resepi Kuah Durian

Bahan-bahan:
Isi durian
santan
gula kabung
gula putih
daun pandan 
garam secukup rasa

Caranya:
1. Masukkan isi durian, santan, daun pandan 
   kedalam periuk. Biarkan sehingga mendidih.
2. Masukkah gula kabung, gula putih serta
   garam.
3. Rasakan ia, bila dah cukup rasa barulah 
   diangkat. 


       Roti jala ni sesuai juga dihidangkan untuk sarapan pagi, minuman petang atau majlis-majlis tertentu.


1 ulasan: