Khamis, 25 Julai 2013

Kuih Kaswi Kacang Hijau


            Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam bahagia kepada semua umat muslimin dan muslimat di bulan Ramadhan yang penuh barokah ini semoga Ramadhan pada kali ini akan lebih bermakna pada diri kita semua. Rasanya dah setengah bulan lebih kita berpuasa.Hanya tinggal setengah bulan lagi untuk kita melakukan ibadah puasa. Terasa sungguh cepat masa berlalu.

      Walau apa pun jua, kali ini saya entrikan  masakan kuih kaswi kacang hijau yang saya cuba dari resepi Fiza LGK. Sebenarnya dah lama saya ingin mencuba resepi kuih kaswi kacang hijau ni. Cari punya cari, tak berkenan dihati. Tetiba terjumpa kat blog Fiza LGK. Teruslah saya cuba resepinya. Ternyata memang sedap kuihnya. Sebenarnya saya berikan sedikit kat jiran sebelah rumah bagi membalas bekasnya. Esoknya pula terus dia order. Ternyata memang sedap lah.... tu.
      Terima kasih Fiza LGK saya ucapkan atas resepinya. Minta izin ya saya letakkan resepinya kat sini pula untuk rujukan saya dihari akan datang.



Resepi Kuih Kaswi Kacang Hijau

Bahan-bahan:

Bahan A
200 gm tepung kacang hijau
400gm gula halus (boleh kurangkan jika tak suka
             manis sangat)
150 gm tepung ubi
50 gm tepung beras
500 ml santan
400 ml air
1/2 sdk kapur makan
1 sdk garam

Bahan B
1 sdk pewarna hijau
1/2 sdk pewarna kuning

Bahan C
Kelapa parut (kukus sebentar supaya tidak  
       cepat basi)
sedikit garam

Cara menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. 
   Warnakan dengan pewarna hijau dan kuning, 
   kacau rata. Kemudian tapiskan.
2. Masukkan adunan di atas api dan kacau 
   sentiasa  hingga likat dan tidak berketul.
3. Seterusnya curahkan rata adunan  ke dalam 
   loyang dan kukus selama 35 minit. Sejukkan 
   pada suhu bilik, kemudian potong dan 
   gaulkan dengan kelapa parut yang digaul 
   dengan secubit garam.

   

1 ulasan: