Khamis, 9 Mei 2013

Ikan Bawal Masak Asam


          Assalamualaikum wrh...wbr...

     Salam ukhwah di pagi Jumaat yang mulia ini, penghulu segala hari. Semoga teman -teman berbahagia selalu di samping orang-orang yang tersayang. Kali ini saya entrikan masakan lauk pauk iaitu masak asam ikan bawal. Lihatlah resepinya...





Resepi Ikan Bawal Masak Asam

Bahan-bahan:


1 ekor ikan bawal - dipotong
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
1 inci halia (dimayang halus)
1 labu bawang besar (dipotong bulat)
1 biji cili merah (dihiris)
air asam jawa
kunyit serbuk
garam dan gula atau perasa

minyak secukupnya untuk menggoreng



Cara memasaknya:

1. Ikan bawal diletak garam dan kunyit, 
   kemudian di goreng sehingga kekuningan.

2. Panaskan sedikit minyak, tumiskan 
   bawang merah, bawang putih dan halia 
   sehingga naik bau.

3. Masukkan air asam jawa, biarkan seketika. 
   Tambah air jika perlu.

4. Masukkan garam, gula atau sedikit perasa 
   dan akhir sekali masukkan bawang besar 
   serta cili.

5. Perasakan ia, jika dah secukup rasa 
   barulah di angkat untuk dihidangkan.


1 ulasan: