Assalamualaikum...
Selamat petang sahabat semua, moga kawan-kawan semuanya happy selalu.
Dua tiga hari ni masalah internet kat kawasan tempat saya tinggal ni jadi tak bolehlah nak online, tak dapatlah nak blogwalking ke blog kawan-kawan. Petang semalam baru ada internet semula.
Ada masa terluang petang ni, baru boleh mengadap komputer.
Balik dari hantar si kakak pergi kerja tadi pagi singgah kat pasar dekat rumah. Tengok ada buah mangga muda, jadi belilah sebiji buah yang besar. Teringin nak makan somtam, dah lama tak buat somtam.
Jadi makan nasi dengan somtam lah tengahari ni.
Saya buat somtam yang ringkas saja cara saya. Letak apa yang ada saja. Tapi bertambah juga lah nasinya.
Teringat dok kampung dulu-dulu. Kalau musim buah mangga atau mempelam, ramai-ramai berkumpul kat rumah menyicah garam belacan.




Berselera sungguh menu yang Diela hidangkan. Ikan bilis sambal tu, sedapnya makan dengan lempeng atau ubi rebus!
BalasPadamTu lah Amie... Betul juga kata Amie, buat lempeng pun sedap juga. Nantilah kita beli ubi kayu kat pasar nanti.
PadamSedapnya kerabu mangga. Telur dadar Cie pun selalunya kosong je. Anak2 tak suka kalau letak bawang.
BalasPadamTu lah kan Cie... Ikut je lah selera anak, kalau tidak taknak diorang makan.
PadamLengkap dengan buah..makanan seimbang ni ..
BalasPadamsemua menu sedap2! lauk simple macam ni pun boleh buat tambah nasi
BalasPadamBetul la teringat dulu menyicah bawah pokok yang rendang kat laman rumah kampung...ni SA dah lama x menyicah..kalau dulu pantang nampak buah mangga muda mesti beli..skrg macam x rasa nak beli...kenapa ntah
BalasPadamDrooling sangat lihat somtam dan rujak mangga tuh kak 😄😄. Mama saya pun dulu paliiiing suka buat rujak mangga jika sedang musim. Pakai mangga muda yg masih crunchy, sedaaap.
BalasPadam