Selasa, 20 Mei 2025

Laksa Lemak Kuah Putih

 Assalamualaikum...

Bersua lagi di entri kali ini, moga sahabat semua sihat selalu.

Dah lama tak update masak-memasak. Kali ni saya cuba masak laksa lemak kuah putih. Teringin nak merasa laksa lemak putih, biasanya dok masak laksa johor, laksa lemak kari stail Kedah. Biasanya kuah laksa yang putih ni dikenali juga dengan kuah laksam. tapi sedap juga dimakan dengan laksa beras.

Saya cuba resepi dari blog CA @ Dari Duniaku. Terima kasih share resepinya. Mohon izin saya share disini pula resepinya ya...






Ini lebih kurang bahan-bahannya.




Resepi Laksa Kuah Putih

Bahan-bahan:

1/2 bungkus laksa kering, saya guna laksa basah, tinggal dicelur sahaja

1 kilo ikan

2 liter santan (saya guna 2 kotak santan)

4 keping sam keping

bawang merah

bawang putih

lada hitam

daun kesum

garam, gula serta perasa secukupnya


Cara memasaknya:

1. Ikan direbus dengan sedikit air, juga masukkan 3 keping asam keping. bila dah sejuk leluarkan isi ikan.

2. Blend isi ikan dengan bawang putih dan bawang merah dengan sedikit air rebusan ikan.

3. Masukkan ke dalam periuk yang dah berisi santan. Tambah air sekiranya santan terlalu pekat. Adjust kepekatan kuah mengikut selera masing-masing.

4. Masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan, garam, gula dan perasa secukup rasa.

5. Letak juga serbuk lada hitam mengikut citarasa masing-masing.

6. Kacau kuah sentiasa supaya tak pecah santan sehingga mendidih. dah siap hidangkan.



Laksa yang dah dicelur. Jikalau guna laksa kering, kena rendam dulu 1/2 jam atau 1 jam, kemudian direbus sehingga lembut.


Bahan hiasan:

bawang besar (potong bulat)

timun (racik halus)

kacang panjang (potong kecil)

telur (direbus)



Sambal:

10-15 cili api

belacan

sedikit jus limau nipis



Cara menghidang:

Masukkan laksa ke dalam mangkuk, masukkan kuahnya. Kemudian letak bahan-bahan hiris, beserta telur rebus dan sambal belacan.


Selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan