Selasa, 25 Mac 2025

Biskut Sarang Semut

 Assalamualaikum...

Kita masih lagi berada dibulan ramadhan. Minggu ni adalah minggu terakhir kita berpuasa. Diakhir ramadhan ini, jangan lupa kita sentiasa meningkatkan amalan kita.

Diminggu terakhir ini juga ibu-ibu membuatkan persiapan untuk menyambut hari raya yang bakal tiba. Saya juga tak ketinggalan membuat serba sedikit biskut raya. Bukan apa oleh kerana segala peralatan untuk membuat biskut raya masih ada, jadi kita manfaatkanlah segala yang ada.

Kali ni saya buat biskut sarang semut. Saya cuba resepi dari FB, jom tengok resepinya.


Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan:

1 buku butter/marjerin

2 cawan tepung kastad

1 cawan tepung jagung

1 1/2 cawan tepung gandum

1 cawan gula halus

1 biji kuning telur

1 sdt esen vanila

sedikit pewarna kuning


Cara memasaknya:

1. satukan buttercup dan gula halus, pukul       hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan         pewarna kuning. Pukul sebati.

3. Masukkan semua tepung dan gaul sehingga       adunan tak melekat pada tangan. 
   Adunan memang lembut. Jika masih melekat,
   tambah sedikit tepung gandum.

4. Boleh simpan dalam peti ais selama 1/2 
   jam atau boleh terus diparut. Masukkan 
   ke dalam paper cup. Hias dengan coklat         rice.

5. Bakar guna api atas bawah 170C selama 
   30 minit atau mengikut oven masing-masing.


Biskut ni memang kesukaan anak-anak. Selamat mencuba.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan