Assalamualaikum wrh wbr...
Teringin nak makan masakan yang masam-masam, jadi saya buatkan somtam mangga. Nak juga cuba buat somtam guna betik tapi tak ada, guna mangga muda pun ok juga, sedap rasanya dengan wangian mangga.
Jom tengok menu hari ni.
Resepi Somtam Mangga
Bahan-bahan:
1 biji buah mangga muda (dihiris atau
disagat)
2 ulas bawang putih
kacang panjang (tak letak)
1 biji tomato
lobak merah (diparut)
2 batang sosej (dihiris)
cili api ikut selera, nak pedas letak
lebih sikit
garam, gula atau perasa ikut rasa
sedikit air belacan
sos ikan
limau nipis
daun ketumbar
1. Masukkan cili padi kedalam lesung
batu, tumbuk kasar cili api serta
bawang putih hingga pecah-pecah.
2. Masukkan gula, garam, sos ikan
sambil ditumbuk, jus limau nipis,
masukkan tomato serta air belacan,
dikacau lagi hingga bercampur rata.
3. Kemudian masukkan parutan buah
mangga, parutan lobak merah, sosej
serta daun ketumbar. Kacau lagi
hingga sebati. Siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan