Jumaat, 21 April 2017

Sotong Masak Lemak Padang


             Assalamualaikum wrh... wbr...

   Bersua lagi di entri kali ini. Dah lama rasanya tak betsiaran kat blog kesayangan ni... apa pun jom tengok resepi dulu... sotong masak lemak padang.



Resepi Sotong Masak Lemak Padang

Sumber: Azlita Masam Manis

Bahan-bahan:

1 kilo sotong 
1 labu bawang besar (dibelah 4)
2 biji tomato (tak letak)
2 batang serai (dititik)
3 biji ubi kentang (belah 4)
2 sdb minyak menumis
500 ml santan
2 helai daun limau purut
air secukupnya
garam secukupnya


Bahan kisar:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
5 tangkai cili merah



Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak.


2. Tumis bahan kisar hingga harum dan terbit
   minyak.

3. Kemudian masukkan bawang besar, daun limau
   purut, serai, ubi kentang, tomato, sotong,
   santan dan air.

4. Kacau biar sebati.

5. Kemudian renihkan, sesekali dikacau supaya
   santan tidak pecah minyak.

6. Masukkan garam dan sedikit perasa secukup
   rasa, barulah diangkat.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan