Sabtu, 28 Julai 2012
Tumis Asam Ikan Kembung
Assalamualaikum wrh... wbr...
Kali ini saya ingin kongsikan masakan tumis asam ikan kembung. Tak pasti juga dari mana saya dapat masakan ini. Yang penting rasanya memang sedap. Kita semak resepinya ya...
Resepi tumis asam ikan kembung
Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung
1 biji bawang besar-dihiris
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia *
2 inci kunyit hidup* (bahan yang bertanda *
ditumbuk)
daun kesum secukupnya
air asam jawa seculupnya
garam dan gula
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
1. Ikan diletakkan garam dan kunyit, kemudian
digoreng seperti biasa. Ketepikan.
2. Tumis bahan tumbuk dan bawang hirisan
sehingga layu.
3. Masukkan daun kesum dan air asam jawa.
Renihkan.
4. Masukkan ikan, kacau rata dan dibubuh garam
dan gula secukupnya.
5. Apabila dah masak bolehlah dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan