Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam sejahtera kepada kawan-kawan semua, semoga berada dalam lindungan Allah selalu. Entri kali ni mengenai kuih tepung pelita. Dah lama tak makan kuih ni, teringin pula rasanya nak makan. Biasanya kuih ni famous waktu bulan puasa je. So, saya pun cubalah buatkan. Saya gunakan sukatan MY RESEPI. Sedap sangat..... Anak-anak saya pun suka. Habis satu, satu diangkutnya kuih ni. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini ye...
Resepi Kuih Tepung Pelita
Bahan:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras (ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air
sedikit kapur makan
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Tepung, air gula, air daun pandan dan air
kapur dibancuh hingga sebati.
2. Perah santan, masukkan tepung 4 sudu tadi
dan garam. Kacau hingga sebati dan
ketepikan.
3. Masukkan tepung yang telah diadun dan di
kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang
disukai. Kalau dalam daun pisang lagi
sedap.
5. Masak santan yang diadun tadi, dan kacau
hingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yang
dalam acuan tadi.
7. Tunggu hingga sejuk atau masukkan dalam
peti ais, barulah sedap dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan