Rabu, 18 Julai 2012

Puding Karamel

   
             Assalamualaikum wrh wbr....


      Salam penuh keceriaan kepada teman-teman semua, semoga sihat selalu di samping keluarga tercinta. Entri kali ini mengenai masakan puding karamel. Bila jalan-jalan kat blog kawan-kawan ada yang memaparkan tentang resepi puding karamel. Terasa di hati ingin mencuba membuat puding tersebut. So, saya pun cuba lah buatkan. Sebelum kita semak resepinya, lihatlah hasil yang saya buatkan. Menjadi ke tidak....






Resepi Puding Karamel


Bahan-bahan:
Untuk gula hangus
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas


Untuk puding
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sdt esen vanila
2 sudu besar tepung kastad


Cara membuatnya:
1. Masak gula hingga cair dengan menggunakan 
   api yang kecil dan biarkan sehingga
   berwarna perang.Tuangkan  air panas. Kacau
   hingga sebati. Hati-hati, jangan sampai
   gula tu hangit atau hangus. Nanti akan 
   terasa pahit.
2. Panaskan air dalam pengukus.
3. Kisar telur hingga kembang dan masukkan  
   susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
4. Masukkan esen vanila dan tepung jagung dan
   kisar sebentar.
5. Tuangkan gula hangus ke dalam loyang.  
   Sebelum memasukkan adunan puding ke dalam 
   loyang hendaklah ditapis terlebih dahulu.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Angkat dan sejukkan dahulu. Bila dah
   sejuk, masukkan dalam bekas lain dengan
   cara terbalikkan acuan atau loyang.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan