Sabtu, 29 Mei 2021

Asam Pedas Ikan Pari

Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua...
Lama tak update blog yang satu ni, kali dah kembali merajinkan diri update my blog.

Hari ni terasa rajin pulak masak asam pedas ikan pari campur kacang bendi. Biasanya masak yang ringkas-ringkas je, malas nak ambil gambar bagai.

Jomlah tengok resepi asam pedas versi saya.


Resepi Asam Pedas Ikan Pari

Bahan-bahan:

ikan pari
1 biji timato
1/2 cawan air asam jawa
sedikit minyak masak
daun kesum
serai dititik

Bahan kisar:
cili merah
bawang besar
bawang putih
sedikit lengkuas


Cara memasaknya:

1. Ikan dipotong dan dibersihkan.
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga 
   naik baunya dan berminyak.
3. Masukkan air asam jawa dan air, renihkan hingga  
   mendidih.
4. Masukkan serai, ikan, daun kesum, bendi, biarkan 
   sehingga mendidih.
5. Masukkan garam, gula serta peras jika suka.
6. Masukkah tomato, perlahankan api dan biarkan 
   sehingga pecah minyak dan sayur lembut. Angkat 
   dan hidangkan.



Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.


Khamis, 13 Mei 2021

Salam Aidil Fitri 2021

Assalamualaikum sahabat Diari Diela, 

semoga anda semua sihat dan bahagia selalu. 

Sempena menyambut hari raya, saya beserta keluarga ingin mengucapkan salam Aidil Fitri buat sahabat semua di mana pun jua anda berada, semoga ceria dan berbahagia selalu. Sama-sama kita jaga diri kita agar terhindar dari wabah covid 19.




Hidangan lemang serta lontong di pagi hari raya.


Hidangan kuih muih yang segera je... tahun ni langsung tak buat kuih.

Walaupun berhari raya di rumah sahaja tapi tetap meriah bersama anak-anak al maklumlah dalam keadaan PKP sekarang, kita harus sentiasa berwaspada agar terhindar daripada wabah corona yang sangat membahayakan. Semoga Allah menjauhkan kita semua dari wabah tersebut. 
 

Photo kenangan bersama anak-anak.