Selasa, 31 Julai 2012

Roti Jala Kari Ayam


                Assalamualaikum wrh wbr....

      Selamat malam semua, semoga ceria-ceria selalu hendaknya. Hari ini teringin sangat nak makan roti jala. Kalau nak beli, memang tak puas hati. So, hari ini saya cuba buatkan sendiri. Bila semak-semak resepi, berkenan pula dengan resepi roti jala CHE MAT GEBU. Jadi saya cubalah kiraikan roti tersebut. Cuma kari ayam saya buatkan sendiri. Terima kasih CMG kerana kongsikan resepi roti jalanya. Izinkan saya letakkan resepinya kat sini. Marilah tengok resepinya....





Resepi Roti Jala

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powder (tak letak pun tak pe)
1 1/2 cawan air
1 cawan susu segar (saya guna santan)
3-4 titik pewarna kuning makanan (saya 
      guna sedikit serbuk kunyit)
4 sdb mentega (saya guna nminyak masak)
1 biji telur gred A
garam secukup rasa
Air jika perlu

Cara membuatnya:
1. Satukan tepung dan baking powder dan 
   ayak ke dalam bekas, kacau rata dan buat 
   lubang di tengah-tengah tepung, masukkan 
   telur yang dipukul sedikit, kacau rata.
   Tuang susu dan kacau perlahan. Tambah 
   air dan kacau lagi hingga licin dan tidak
   berbintil-bintil. Masukkan mentega cair 
   atau minyak masak, pewarna kuning dan 
   juga garamsecukup rasa. Kacau dengan 
   whisk, tapis adunan tadi dan ketepikan 
   sebentar.Kalau pekat boleh tambah sedikit
   air.
2. Panaskan non- stick pan. Kacau bancuhan
   roti jala dan masukkan ke dalam acuan. 
   Kemudian kirai atas kuali tadi, pastikan
   ia bercantum antara satu sama lain, masak
   guna api sederhana. Bila permukaan roti 
   jala nampak pucat, bolehlah dilipat atau
   digulung. Buatlah sehingga habis.

Resepi Kari Ayam

Bahan-bahan:
3 ketul ayam - dihiris kecil-kecil
2 biji kentang- juga dihiris kecil-kecil
2 1/2 sdb rempah kari daging
1 sdb kerisik
1 1/2 cawan santan
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
sedikit air asam jawa
1 pelepah daun kari
garam secukup rasa

Cara memasaknya:
1. Bawang merah, bawang putih serta halia
   dimayang halus.
2. Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak
   masak, tumis bahan hirisan bersama daun 
   kari sehingga garing. Masukkan rempah
   kari, masak sehingga ia naik minyak.
3. Masukkan ayam dan kentang serta sedikit
   air asam jawa. Masukkan kerisik. Biarkan 
   sehingga kentang empuk. Masukkan garam
   secukup rasa.
4. Apabila rasanya dah okey barulah diangkat.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan