Assalamualaikum...
Beberapa hari ni rasa terigin nak makan laksa kedah. Biasanya kalau balik kedah adik saya selalu masak laksa. Mungkin lama tak balik kampug, itu sebabnya teringin nak makan laksa.
Semenjak tinggal kat tempat baru ni belum lagi jumpa orang jual laksa, kecuali kalau kat AEON memanglah ada dijual laksa, tapi itu laksa nyonya.
Jadi saya buat laksa hari ni. Jom tengok resepinya...
Resepi Laksa Kedah
Bahan-bahan:
1 bungkus laksa
1 kilo ikan
daun kesum
bunga kantan
asam keping secukupnya
belacan
garam dan perasa
Bahan kisar:
4 sdb cili kisar
3 batang cili merah
beberapa biji cili api
3 biji bawang besar
Untuk laksanya rendam ke dalam air tenggelam selama satu jam, kemudian rebus laksa hingga masak. Kemudian toskan, bilas dengan air bersih.
Cara memasak kuah laksa:
1. Ikan dibersihkan, kemudian direbus dengan sedikit air. Kemudian masukkan asam keping serta sedikit garam.
2. Bila dah masak angkat dan sejukkan. Kemudian perisi ikan (dipisahkan isi dan tulangnya).
3.Kemudian dihaluskan isi ikan. Tulangnya pula diblender dengan air, kemudian tapiskan.
4. Dalam periuk satukan isi ikan, air tapisan dari tulang ikan serta bahan blender.
5. Masukkan lagi asam keping, kemudian adjust kuahnya. Nak cair boleh tambahkan air.
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Juga perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Masak dengan api yang perlahan dan lama supaya kuahnya lebih sedap.
Untuk bahan tambahan:
hirisan timun
hirisan bawang besar
apa saja ulaman seperti daun selom, pucuk putat, kebetulan saya beli pucuk jaggus, jika tiada boleh letak daun salad
limau kasturi
hirisan cili api
telur rebus
Cara menghidang
Masukkan laksa ke dalam mangkuk, letakkan kuahnya dan letakkan bahan hirisan serta telur rebus.
Laksa ni sebenarnya sesuai dimakan bila-bila masa. Dan ianya juga sesuai dijadikan sebagai juadah kenduri atau pun juadah di hari raya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan