Assalamualaikum...
Salam dipetang Sabtu yang begitu cerah ini, moga sahabat semua sentiasa sihat dan ceria-ceria selalu dipetang ini.
Pagi tadi saya sempat pergi ke pasar berdekatan rumah, tengok ikan segar-segar maka saya pun belilah ikan kembung. Sebahagian saya lengatkan, kemudian digoreng. Beberapa ekor lagi saya buatkan masak asam rebus ikan kembung.
Jom tengok resepinya
Bahan-bahan:
ikan kembung
kacang bendi
daun kesum
tomato
asam keping
2 batang serai
sedikit belacan
garam, gula, perasa
Bahan kisar:
2 batang cili merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
kunyit hidup
halia
1. Ambil periuk, masukkan bahan kisar, serai, asam keping serta belacan. Masak diatas api perlahan sehingga mendidih.
2. Tambahkan air untuk kuahnya, kemudian masukkan ikan, kacang bendi serta daun kesum. Renihkan sehingga betul-betul mendidih.
3. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa jika suka. Akhir sekali masukkan buah tomato dan tutupkan api. Siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan bersama nasi panas beserta lauk pauk lainnya.
Sedap sangat ni makan nasi lauk asam rebus ikan kembung. Ikan lengat pun saya suka!
BalasPadam