Assalamualaikum...
Salam di pagi Senin yang indah, hari yang mulai sibuk bagi teman-teman yang bekerja. Bagi mereka yang tak bekerja, tetap juga sibuk, sibuk dengan kerja-kerja rumah yang tak pernah habisnya. Walaupun apa pekerjaan kita tetaplah jalankan dengan penuh redha mudah-mudahan akan ada ganjarannya disisi Allah swt.
Cerita petang semalam teringin sangat nak makan mee bakso. Dulu sewaktu tinggal di Indonesia, selalu sangat makan mee bakso. Kat mana-mana saja ada je orang jual bakso. Sehinggakan kalau malas nak keluar ke pekan ada je orang datang jual dari rumah ke rumah.
Sekarang ni kalau nak makan bakso kena lah buat sendiri. Ada je orang jual kat gerai orang Idonesia. Buat sendiri lebih puas hati. Jadi saya buat bakso yang paling simple, tak perlu banyak bahan. Tapi tetap juga sedap.
Jom tengok resepiya...
bihun [dicelur]
kobis
dau sup
bawang goreng
sos cili
bebola daging [beli yang dah siap]
air secukupnya untuk kuah
garam, gula serta perasa
Bahan kisar:
1 bii bawang besar
6 ulas bawang putih
3 biji buah keras
2 inci halia
1 sdt lada hitam
Cara masak kuahnya:
1. Panaskan periuk, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan air untuk kuahnya.
2. Masukkan juga bebola daging. Tambah garam, gula serta perasa secukupnya.
3. Bila kuahnya masak, tutupkan api. Bolehlah dihidangkan.
Bahan untuk sambal kicap:
10 biji cili api
4 ulas bawang putih
kicap
Caraya:
Kisar cili dan bawang. Masukkan dalam periuk, masak atas api bersama kicap hingga sambal menjadi pekat.
Bahan taburan:
bawang goreng
hirisan kobis
hirisan daun sup

Cara menghidang:
Ambil mangkuk, masukkan bihun atau mee. Masukkan kuah bakso beserta baksonya sekali. Tabur dengan bawang goreng, hirisan daun sup serta hirisan kobis. Letak juga sambal kicap serta sos cili.
Selamat mecuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan