Sabtu, 6 September 2025

Malam Ni Makan Juicy Burger Buatan Sendiri

 

Assalamualaikum...

Malam ini malam minggu, kita tak keluar ke mana-mana pun, duduk rumah je melayan tv.

Teringin nak makan burger. Disebabkan kat rumah ramai, jadi saya beli barang-barang untuk masak burger. Bukan tak ada burger yang dijual di tepi jalan. Ada je tapi kalau beli tak puas hati, kurang sedap. Nak sedap kita kenalah buat sendiri.

Dulu masa tinggal kat TTDI Shah Alam, nak makan burger tinggal order je kat adik, adik saya memang ada gerai burger kat Pantai Dalam. Kalau ada kawan-kawan yang tinggal kat area Pandai Dalam bolehlah singgah kat gerai Li Burger kat stesen LRT Pantai Dalam.

Sekarang ni dah tinggal kat Rawang, terasa jauh pulak kalau nak ke tempat adik.




Untuk mengenyangkan lagi kita tambahlah kentang goreng.



Nak mudah beli je burger Ramli. Saya beli burger ayam kali ni. Saya buat burger seperti menu yang dijual adik. 

Resepi Juicy Burger Ayam

Bahan-bahan:

burger ayam

roti burger

sayur kobis beijing

timun

aji shio

mayonaise

sos cili

sos black papper

sedikit butter atau mentega


  

Cara masak:

1. Panaskan kuali leper. Masukkan sedikit mentega. Biarkan kuali panas, kemudian masukkan burger ayam. 

2. Dibalik-balikkan supaya daging ayam masak sekata. Kemudian masukkan aji shio ke atas daging ayam tersebut.

3. Untuk rotinya pula, roti dibelah dua. Sapukan dengan sedikit mentega atau butter.

4. Letak kat atas kuali panas. Bila permukaannya agak garing, barulah diangkat.



Untuk sayurnya:

Kobis beijing dan timun di hiris nipis-nipis menggunakan pisau penyagat. Kemudian ketepikan.


Untuk sosnya pula:

Supaya lebih mudah masukkan sos cili serta mayonaise dimasukkan ke dalam botol plastik supaya mudah digunakan. Untuk sos black paper pula dimasukkan 1/2 ke dalam botol, kemuadian dicampur pula dengan 1/2 sos cili ke dalam boltol yang sama. Kemudian goncangkan supaya bercampur.

Cara menghidang pula:

Letak roti burger bahagian bawah, kemudian letak burger ayam diatasnya. Kemudian masukkan sos black papper dulu. Diatasnya lagi letak timun 2 atau 3 keping terus diletak hirisan kobis beijing. Baru letakkan sos cili dan mayonaise. Kalau nak juisy boleh lebihkan mayonaise dan sos cili. Akhir sekali baru letakkan roti yang bahagian atasnya. 

Siap untuk dihidangkan.





5 ulasan:

  1. Wah macam berjanji ja blog saya dan blog Diela buat Bugger..semalam anak buat bugger tapi belum publishkan..nampak entry ni,,,waw mau coba..anak buat simple sebab kata anak ank buta simple semua boleh makan..hebat buat bugger

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh... ya ka, macam berjanji pulak ya. Nanti boleh buat burger lagi guna resepi ni, insyaallah sedap.

      Padam
  2. Lamanya tak masak burger kat rumah. Cie pun kalau ada burger mesti goreng fries jugak. Selalunya beli burger then goreng fries sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya kan... biar tambah kenyang. Lagi pun anak-anak memang suka kentang goreng ni.

      Padam
  3. Puas dapat makan burger hasil air tangan sendiri. Zaman saya belajar dulu duduk Pantai Dalam. Selalu beli burger di pasar malam. Masa tu terkenal dengar burger Ramly. Seringgit jew satu.

    BalasPadam