Rabu, 10 September 2025

Goreng Bihun Putih Untuk Makan Malam

 Assalamualaikum...

Pikir punya pikir nak masak apa untuk makan malam ni. Tengok stok bihun masih banyak. Ayam pula masih ada dalam freezer. Cili blender tak ada, nak blender agak lambat. Jadi mudahnya saya masak bihun putih je malam ni.

Teruslah rendam bihun. Sayurnya pula kebetulan ada kobis beijing dan karot je. jadi masaklah apa yang ada untuk makan malam. Kebetulan pula ada kentang goreng, saya hidangkan lah sekali.

Jom tengok resepinya.



Resepi Bihun Goreng Putih

Bahan-bahan:

1/2 peket bihun (direndam, bila dah agak lembut toskan)

200 gm isi ayam

4 ulas bawang putih (dimayang halus)

1/2 batang karot (dipotong seperti batang mancis)

sedikit hirisan kobis beijing

2 biji telur

serbuk lada putih

sedikit sos tiram

sedikit minyak untuk menumis

garam, gula dan perasa



Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, goreng telur hancur. Kemudian angkat dan ketepikan. 

2.Bekas yang berisi minyak tadi, tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan isi ayam, goreng hingga ayam menjadi kecut.

3. Masukkan sos tiram. Dikacau lagi hingga bercampur. Masukkan lada putih serta karot.

4. Masukkan gula, garam serta serbuk perasa jika suka. Tambah air supaya tidak hangit. Masukkan sayur kobis dan juga telur yang sudah digoreng tadi.

5. Akhir sekali baru masukkan bihun. Digoreng-goreng sehingga masak sekata. Kalau bihun masih keras, simbahkan dengan sedikit air. Tutup sekejap dengan tudung. Apabila bihun sudah masak, tutupkan api. Siap untuk dihidangkan.




Biasanya kalau makan bihun atau mee goreng, saya suka hidangkan dengan keropok. Tapi petang ni tak ada stok keropok lah pulak.


2 ulasan:

  1. bihun Singapore ni. Sedapnya tambah makan dengan cili potong kicap. Sama Cie la kalau makan bergoreng camni suka makan dengan keropok.

    BalasPadam
  2. Bolehlah cuba resipi bihun putih nanti.

    BalasPadam