Assalamualaikum...
Selamat berhari minggu sahabat semua. Alhamdulillah... cuaca cerah ja pagi ni. Biasanya kalau hari minggu saya jarang keluar. Seharian duduk rumah, siapkan kerja rumah yang tertangguh dan buat apa yang patut.
Pagi ni tak tau nak masak apa untuk sarapan pagi, jadi saya buat cucuq sayuq ja lah. Masak apa yang ada kat dalam peti sejuk. Kalau tepung tu memang sentiasa ada kat dapur.
Buat cucuq ni mudah ja, potong apa yang patut. Masuk tepung, bancuh tepung dengan air garam. Siap untuk digoreng. Kalau kawan-kawan tak ada idea nak masak cucuq, boleh ikut resepi saya ni.
Resepi Cucuq Sayuq
Bahan-bahan:
tepung gandum
karot (dipotong dadu)
kentang (dipotong dadu)
kobis (potong kecik-kecil)
ikan bilis
lada sulah
garam
Cara memasaknya:
1. Masukkan bahan yang dipotong ke dalam bekas. Masukkan tepung, ikan bilis juga lada sulah.
2. Bancuh air garam, masukkan kedalam bekas tepung tersebut. Gaul hingga bercampur rata.
3. Panaskan minyak masak, sudukan adunan ke
dalam minyak panas. Goreng hingga kekuningan. Balik-balikkan selalu supaya kuih masak sekata.
4. Angkat dan toskan. Siap untuk dihidangkan.
Cucuq ni boleh dihidangkan bersama sos cili, mayonaise atau apa-apa sos yang kita sukai.
Selamat mencuba.
Simple tapi sedap :)
BalasPadamTerima kasih Eyma sudi singgah disini.
PadamSA pun suka gak buat cucur sayur..kadang beli tepung khas untuk bakwan di ninso..ada banyak je jual..kadang bancuh sendiri...teringin nak buat cucur sayur gak la..lama x buat
BalasPadamBetul... Nak mudah beli je tepung bakwan tu. Tinggal bancuh dan terus goreng, lagi cepat.
PadamHujung minggu syok duduk rumah bermalasan, lepak2. Cekodok makan sarapan memang sedap.
BalasPadamMemang pun Cie, hari sabtu dan minggu hari bermalas-malasan. macam kita yang bekerja, padahal dok rumah ja.
PadamSedapnya tengok cucuq dia buat. 😋
BalasPadamSalam kenal, Diela. Saya singgah balas dan follow.
Terima kasih Tot, sudi singgah sini dan follow sekali. Bolehlah dicuba nanti resepinya.
PadamAssalamualaikum dan salam kenal.. cucur sayur ni dulu kegemaran arwah ayah.. walau kegemaran dia tapi dia sendiri je yg suka masak..
BalasPadamBtw saya follow sini yer.. dah jadi follower ke 210 ☺️
Waalaikumsalam dan salam kenal juga dari saya, terima kasih sudi follow blog saya ni. Orang lama memang suka makan cucuq macam ni, pandai je depa reka daripada tepung gandum buat cucuq kembung, cucuq lemak manis, cucuq bawang dan macam-macam lagi.
Padam