Ahad, 28 Jun 2020

Roti Jala Pandan Kuah Durian


Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu semua sahabat, moga sihat selalu hendaknya.

Sekarang kan musim durian. Dimana-mana pun ada saja orang yang menjual durian. Dibawa balik buah durian, disuruh buat kuah durian. Lepas tu di syorkan pula buat roti jala. Jadi kirailah roti jala buat dimakan dengan kuah durian.


Resepi Roti Jala Pandan

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
2 cawan susu cair
1 cawan air daun pandan kisar
2/3 minyak masak
1/2 sdt pewarna hijau
2 biji telur
1/2 sdt gram

Cara memasaknya:

1. Campurkan semua bahan, masukkan ke dalam 
   pengisar. Kisar hingga sebati.

2. Masukkan adunan ke dalam botol yg 
   mempunyai muncung 3 atau 4.

3. Panaskan kuali nonstick, dengan api kecil.
   Kirailah roti jala dengan bentuk yang 
   disukai.

4. Biarkan beberapa saat, tak perlu 
   diterbalikkan. Angkat dan gulungkan.


Resepi Kuah Durian

Bahan-bahan:

Isi durian
santan
gula merah 
sedikit garam
daun pandan

Cara memasaknya:

1. Masukkan semua bahan kedalam periuk. 
   Masak hingga kuah menjadi pekat.

2. Perasakan ia, jika ada rasa yang 
   kurang, bolehlah ditambah. Siap untuk 
   dihidangkan.


Sesuai dimakan untuk sarapan pagi, minum petang atau dimajlis2 tertentu.


2 ulasan:

  1. Sedapnya!
    Durian belum sampai lagi ke temat kami.... huhuhuu tunggu sajalah saki-bakinya nanti di hujung musim! Entah kenapa kali ini, bau durian pun tak ada di Lahad Datu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya ka Amie... Belum musim agaknya. Kalau gitu nak makan durian kenalah balik ke Semenanjung.

      Padam