Assalamualaikum wrh wbr.....
Sedar tak sedar, malam ini adalah malam ke lima belas hari kita berpuasa. Cepatnya masa berlalu, lebih kurang dua minggu lagi kita akan menyambut lebaran. Saya percaya para ibu-ibu atau suri rumah tangga dah mula membuat kuih untuk persiapan menyambut hari lebaran yang bakal tiba nanti. Okey lah entri kali ini mengenai masakan pajeri nenas yang dimasak untuk berbuka puasa. Mai kita tengok resepinya dulu....
Resepi Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
1 biji nenas masak dibelah dan dipotong
3 sdb rempah kari ikan
3 sdb rempah kari daging
2 sdb kerisik
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci kulit kayu manis
sejemput udang kering
2 1/2 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * dimayang
halus. Bancuhkan rempah kari ikan, kari
daging, kerisik dengan sedikit air.
halus. Bancuhkan rempah kari ikan, kari
daging, kerisik dengan sedikit air.
2. Panaskan 3 sdb minyak masak, tumiskan
bawang yang dihiris bersama kulit kayu
manis. Biarkan sehingga garing.
bawang yang dihiris bersama kulit kayu
manis. Biarkan sehingga garing.
3. Masukkan rempah, dikacau supaya tidak
hangit. Masak rempah sehingga naik
minyak.
hangit. Masak rempah sehingga naik
minyak.
4. Masukkan nenas, dikacau-kacau lagi.
Masukkan santan. Biarkan sehingga
mendidih.
Masukkan santan. Biarkan sehingga
mendidih.
5. Akhir sekali masukkan garam dan gula
secukup rasa. Bila dah masak bolehlah
diangkat. siap untuk dihidangkan.
secukup rasa. Bila dah masak bolehlah
diangkat. siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan