Khamis, 2 Ogos 2012

Agar-agar Bandung

     
          Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam bahagia kawan-kawan semua. Seperti biasa entri kali ini mengenai masakan agar-agar bandung. Agar-agar ini memang mudah sangat nak dibuat kerana tak banyak bahan yang digunakan. Kita lihat resepinya...




Resepi Agar-agar Bandung

Bahan-bahan:

10 gm agar-agar
1/2 cawan gula putih
1/2 cawan susu pekat manis 
5 1/2 cawan air
sehelai daun pandan
perasa sirap ros

Cara membuatnya:

1. Masak agar-agar bersama air sehingga
   agar-agar cair. Masukkan daun pandan 
   yang disimpul.
2. Masukkan gula sambil dikacau, biarkan
   gula larut.
3. Masukkan susu dan akhir sekali masukkan 
   perasa dan pewarna sirap ros. Bila dah 
   mendidih, angkat.
4. Masukkan ke dalam acuan atau loyang 
   yang disukai. Biarkan sejuk sedikit, baru 
   masukkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan 
   bila cuaca panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan