Rabu, 17 Oktober 2012

Khasiat Kacang Bendi

         
          Assalamualaikum wrh wbr....

      Salam sejahtera kepada teman-teman semua di dunia maya ini. Semoga  sihat sejahtera hendaknya. Entri kali ini saya nak share pula tentang khasiat kacang bendi atau orang kedah kata kacang lendiaq. Sebenarnya kacang bendi ni biasanya digunakan untuk masakan.

      Nama saintifik kacang ni ialah Abel Moschus Esculentus. Buah muda yang gunanya untuk membuat sayur atau kari. Ianya sangat berkhasiat kerana dapat membantu menguatkan otak serta menambah daya ingatan serta kecerdasan. Pokoknya sayur ini memang bagus untuk anak-anak kita.



Khasiat kacang bendi ini dapat membantu:

1. Mencuci hati.

2. Menstabilkan kandungan gula dalam darah.

3. Membantu melicinkan bahagian dalam usus 
   besar.

4. Membantu mengelakkan  sembelit atau me-
   ngurangkan masalah sembelit terutama di 
   kalangan warga tua.

5. Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam
   saluran usus.

6. Sejenis sayuran yang amat baik untuk
   mereka yang murung, keletihan dan rasa 
   tidak selesa.

7. Membantu merawat ulser dan mengurangkan 
   kekejangan pada sendi.

8. Sifat yang beralkali membantu menutralkan 
   asid dalam badan sekaligus membantu me-
   ngurangkan masalah penghadaman.

9. Juga ianya dapat membantu mengurangkan  
   radang paru-paru, sakit kerongkong serta
   kesakitan pada dubur.

     Begitulah serba sedikit tentang khasiat daripada kacang bendi. Ambillah ia selalu untuk dijadikan menu masakan kita, memandangkan ianya sangat berkhasiat untuk kesihatan kita.


sumber- internet



Tiada ulasan:

Catat Ulasan